DENEY YAPIP İNCELEDİLER 18.02.2021

Bulunduğumuz Zaman ve Mekân ünitemizde “Bilim yeni şeyler icat etmemize yardımcı olur.” ana fikrinden yola çıkarak ELC 3B sınıfı öğrencilerimiz, bilimsel gerçekleri deneylerle inceledikten sonra icatların ihtiyaçlarımızdan doğduğu anlayışını kazandılar. Ardından da günlük hayatlarında yaşadıkları bir soruna çözüm getirmek için bir icat yapmaya karar verdiler. Sınıflarında sorun olduğunu düşündükleri konuları belirlemek için beyin fırtınası yaptılar. En önemli konunun kağıt tüketimi olduğunu farkettiler. Sınıfta bulunan kağıtların hızlı bittiğini düşündüler ve kağıt yerine neleri kullanabileceklerini araştırdılar. Farklı materyaller üzerine resimler yapmaya çalıştılar ve birçok denemede bulundular. Bu denemelerin sonunda yaprakları farklı yapıştırma teknikleri ile birleştirmek, taşları bir araya getirmek, buza yazı yazmak gibi yaratıcı fikirler ortaya koydular. Buza yazı yazmak için önce buzun oluşmasını beklediler ve üzerine isimlerini yazmaya çalıştılar. Yaprakları ve taşları birleştirerek resim yapmayı denediler. Bir grup öğrencimiz de kağıt üretme makinesi tasarlama kararı verdi. Her öğrenci kendi fikrini öncelikle resim olarak tasarladı ve çizimlerinin sunumunu yaptılar. Makine tasarlamak isteyen grup ise makinelerini Lego parçalarıyla tasarladılar. Daha sonra kutu, kapak gibi atık malzemeler kullanarak tasarımlarını zenginleştirdiler. Bu süreçte öğrencilerimiz icatların insanların ihtiyacına göre belirlendiğini fark etmenin yanında, kaynakların değerli olduğunu ve kontrollü kullanılması gerektiğini kavradılar.