DÜNYA SU GÜNÜNÜ KUTLADIK 22.03.2023

22 Mart Dünya Su günü anaokulumuzda ve ilkokulumuzda çeşitli etkinliklerle kutlandı. Birleşmiş milletlerin bu yılki hedefi “Değişimi Hızlandırmak” doğrultusunda öğrencilerimiz sadece 1 gün değil tüm hafta boyunca çeşitli etkinlikler yaptılar. ELC sınıflarımızda suyun önemini ve hayatımızdaki yerini anlamak amacıyla bir süreliğine sularımızı kestik. Öğrencilerimiz bahçeden taşıdıkları suyla ellerini yıkamaya çalıştılar. El yıkamadan sonra kalan suyla sınıftaki bitkilerini suladılar. Suyun önemi hakkında kitaplar okudular, videolar izlediler, sohbetler ettiler. Yediğimiz sebze ve meyvelerdeki su miktarını bulmak için sebze ve meyveleri sıktılar. Kirli ve temiz su deneyleri yaptılar. Tüm seviyelerde “Değişim için Tasarla” sloganıyla temiz suya erişim sağlamak, su kirliliğini ve kuraklığı önlemek için bize düşen görevleri su damlası şeklinde verilen kağıtlara yazdılar, çizdiler. Tüm gün boyunca yaptıkları etkinliklerle suyun önemini fark ettiler.

İlkokul öğrencilerimiz de 1. sınıftan 4. sınıfa kadar birbiriyle bağlantılı etkinliklerde bulundular. Önce 1. sınıf öğrencilerimiz “suyun önemi” konusunda derledikleri fotoğraflarla konuya dikkat çekerken, 2. sınıf öğrencilerimiz hem “Su Ayak İzi” konusunda okudukları güdümlü kitaptan yola çıkarak çalışmalar yaptı hem de suyla ilgili ülkemizden ve dünyadan haberleri derlediler. 3. sınıflarımız BM Küresel Amaçları inceleyerek “Temiz Suya Erişim” konusunda araştırmalar yaptılar. Sorunu çözmek için yapılan uygulamaları araştırdılar. Sonrasında kendi çözüm önerilerini sundular. Ayrıca İzmir Büyükşehir Belediyesinin “Sünger Kent” projesini inceleyip posterlerinde yapılanları gösterdiler. Böylece konu ile ilgili farkındalığı geliştirdiler. 4. sınıf öğrencilerimiz tüm bu bilgileri özetlemek ve eyleme geçmek adına, yemekhanede Cuma günü yenen yemek için harcanan su miktarını gösteren posterleri yemek masalarına dağıttılar. Evdeki su tüketimini ölçmek için anketler ve gözlem formları hazırladılar.

Tüm bu verilerin sonucunda çıkarımlarda bulundular ve sonuçları grafiklerle göstererek asamblede tüm ilkokula sundular. Tüm bunların yanında Eko Okul öğrencilerimiz tüm sınıflardan topladıkları resim, şiir, poster ve yazıları ilkokul zemin katta bulunan bir panoda sergilediler. Tüm okul topluluğunu sergimizi ziyaret etmeye bekliyoruz.