DENEY YAPIP GÖZLEMLEDİLER 23.11.2022

9. ve 11. sınıf DP öğrencilerimiz Atom ve Periyodik Tablo ünitesi kapsamında Kimya dersi laboratuvar çalışmaları sırasında metal tuzlarını ısıtarak enerji soğurmaları sağlandılar ve elektronların uyarılmasına neden oldular. Uyarılan elektronlar düşük enerji seviyesinden yüksek enerji seviyesine geçerek kararsız hale gelip tekrar düşük enerji düzeyine geri dönerken enerji ışık şeklinde açığa çıktı. İlgi çekici deneyde öğrencilerimiz, metallerden yayılan bu ışığın dalga boyu genellikle görünür bölgede olduğu için metallerin alevlerini renkli olarak gördüler. Ancak her metal atomunun yapısı farklı olduğundan açığa çıkan enerji de farklı olup ışık farklı dalga boylarında göründü, bu da metallerin alevlerini farklı görmelerini sağladı.