İzmir Özel Anaokulu 16.05.2000

İzmir Özel Anaokulu Nedir?

Çocukların duygusal ve bilişsel gelişimini tamamlayan eğitim kurumları anaokulları olarak adlandırılmaktadır. 36 ayını doldurmamış çocuklar sadece kreş eğitimi alabilmektedir. 36 ayını dolduran çocuklar ise artık anaokulu eğitimine adım atabilmektedir. Anaokullarında verilen eğitim 6 yaşa kadar devam etmektedir. Burada verilen eğitim sayesinde çocuklar ilkokula başlamaya hazır hale gelmektedirler. İzmir’de yaşayan ailelerin 36 aydan itibaren çocuklarını anaokuluna gönderme oranları her geçen gün daha da artmaktadır. Nitelikli eğitim kurumlarının anaokulu hizmeti vermesi, velilerin çocuklarını güvenle buralara emanet etmelerini sağlamaktadır.

Çocukların anaokuluna gitmesi gerekli midir?

3-6 yaş arasındaki çocukların anaokuluna gönderilmeleri ilkokula başladıkları zaman zorluk çekmemeleri adına son derece önemlidir. Yapılan akademik araştırmalar, anaokuluna giden çocukların, anaokuluna gitmeyen akranlarına göre çok daha başarılı olduğunu ortaya koymaktadır. Aynı zamanda benzer araştırmalar anaokuluna erken yaşta başlamanın da önemini de göstermektedir. 3 yaşında anaokuluna başlayan bir çocuk akranlarına göre hem akademik başarı anlamında hem de sosyal hayatını geliştirme anlamında çok daha yetenekli olmaktadır. Günümüzde anaokulunun zorunlu hale gelip gelmeyeceği bir tartışma konusudur. Yapılan eğitim çalıştayları ve sempozyumlarında anaokulunun (okul öncesi eğitimin) zorunlu eğitimin parçası olması konusu sürekli gündeme gelmektedir. Artık fiili bir zorunluluk olmasa da İzmir’de yaşayan pek çok kişi gönüllü olarak çocuklarını bu kurumlara göndermektedir.

Anaokullarında hangi kazanımlar edinilir?

Anaokuluna giden çocuklar spor, yabancı dil, müzik, drama, ses çalışmaları, akıl oyunları, basit matematik örüntüleri gibi derslerle eğitim hayatlarına ilk adım atmaktadırlar. Burada çocuklara verilen eğitimde uygulanan pedagojik yöntem son derece önemlidir. Bol oyun üzerine kurgulanan eğitim başarılı sonuçlar vermektedir. Aynı zamanda öğrenciler deneyimlemeye, sorgulayıp araştırmaya dayalı bir eğitim görmektedir.

Bilimsel araştırmalara göre, çocuklar için yabancı bir dili öğrenmenin en etkili yolu, küçük yaşlardan itibaren dili günlük rutinlerinde deneyimlemektir. Okul öncesi dönemde uygulanan proje tabanlı öğrenme, öğrencilerin eleştirel düşünme becerilerini, merak etme, merak ettiklerini gözlemleme, gözlemlediği olgular arasındaki ilişkilerden yola çıkarak sorunları tespit etme, onları belli bir yöntemle araştırma, araştırdıklarından bir sonuca varma ve bu sonucu başkalarına aktarmak gibi beceriler kazanmalarını sağlamaktadır.

Erken yaşta dil eğitimi kadar erken yaşta müzik ve spor eğitimi de çok önemlidir. Çağımıza damgasını vuran müzisyenlerin ve büyük sporcuların pek çoğu çocuk yaştan itibaren müzik, spor ve sanatla iç içelerdir. Bu nedenle anaokullarında verilen müzik, spor, sanat eğitimleri son derece değerlidir.

Anaokuluna erken yaştan başlamak niçin önemlidir?

Her bir çocuk birbirinden farklı yeteneklere sahiptirler. Bu nedenle her çocuğun yetenekleri keşfedilmeyi bekleyen bir hazinedir. Anaokulları bu süreçte önemli misyon üstlenirler. Erken yaşta spor, sanat ve müzikle tanışan çocuklar ilerleyen yaşlarında alacakları akademik eğitimlerinde çok daha başarılı olmaktadırlar. Özellikle çocukların sosyal açıdan gelişmeleri anaokullarında tamamlanmaktadır.

Anaokulunda akademik kaygıya yer var mıdır?

Anaokulu eğitim hayatının temelinin oturtulduğu bir eğitim kurumudur. Eğitim programlarında akademik kaygı gözetilmiyor olsa dahi, çocuklara verilen eğitim aslında iyi bir bütünsel eğitimin basamağıdır. Bu nedenle akademik birikimi yüksek öğretmenlerin anaokullarında görev yapması çocukların ilerleyen yaşlarında akademik başarılarının artmasında etkili olacaktır.

Anaokulunda teknolojinin yeri nedir?

Teknoloji günümüzde hayatımızın vazgeçilmez parçası olmuştur. Eğitimi daha kaliteli hale getirmek adına ileri teknolojik aletler ve bunlarla beraber Web 2 araçları gibi inovasyon sağlayan gelişmeler yakından izlenmektedir. Fakat teknolojik birikim beraberinde teknoloji bağımlılığını da getirebilmektedir. Bu nedenle anaokullarında teknolojik aletlerin kullanımında titiz bir programlama yapılmaktadır. Böylece çocukların teknoloji bağımlısı olmadan, teknolojinin faydalanmaları sağlanmaktadır.

Çocuklara kitap alışkanlığı nasıl kazandırılır?

Kitap okuma saatlerinde belirlenen kitaplarla hedeflenen kazanımların çocuklara aşılanması sağlanmaktadır. Bunun bir alışkanlık haline gelmesi anaokulunda kazandırılmaktadır. Çocuklara yaş gruplarına göre kitaplar seçilmektedir. Küçük yaş gruplarında seviyelerine uygun olarak kitap seçimi yapılmaktadır. Öğretmen, çocuklara bu kitapları okurken, çocuklar ise hikayeyi dinlerken hayal dünyasına dalıp ufuklarını genişletirler. Bu tarz kitaplar daha çok çocukların sebep sonuç ilişkisi çıkarmasıyla sonlanır. İlerleyen yaşlarda ise okunan kitaplar müfredatla eşleştirilmektedir. Böylece çocukların tam zamanlı öğrenmeleri sağlanmaktadır. Okunan kitaplarla ilgili çocuklara projeler de hazırlatılmaktadır.

Anaokullarında hangi etkinlikler yapılır?

Anaokullarında yapılan etkinlikler yaş gruplarına göre farklılık göstermektedir. Türkçe dil etkinliği, hikaye etkinlikleri, okuma-yazma kazanımına ilk adım etkinlikleri, ses çalışmaları, çizgi çizme çalışmaları, kavram çalışmaları, ses ve müzik çalışmaları, motor becerilerini geliştirmeye yönelik etkinlikler, sayı sayma etkinlikleri, zamanı kavrama bilgisi, saati öğrenme, olaylar arasındaki neden sonuçları kurgulama etkinlikleri ve amaca yönelik oyunlar uygulanmaktadır. Ayrıca beden eğitimi, müzik, görsel sanatlar, seramik, kodlama, yaratıcı drama ve yoga dersleri yapılmaktadır. Yapılan bu etkinlikler çocuğun sosyal, bilişsel ve bedensel anlamda donanımının artmasını sağlamaktadır.