İzmir Anaokulu 07.06.2000

Anaokulu’nun önemi nedir?

İnsanların altın çağı olarak adlandırılan dönem çocukluk yıllarıdır. Bu nedenle çocukluk yıllarında alınacak eğitimin önemi büyüktür. Çocukların okul algısının şekillenmesinde ve öğrenme yeteneklerinin gelişmesinde anaokulları bir dönüm noktasıdır. Anaokulu öğretmenlerinin okulu çocuklar için eğlenceli ve ilgi çekici hale getirmesi, her bir çocuğa kendini özel hissettiren davranışlarda bulunması ve sosyal yönlerini ortaya çıkaran etkinlikler hazırlaması çocukların okul sevgisi kazanmasını sağlamaktadır. Burada en önemli karar, çocuğu doğru anaokuluna göndermektedir. Işıkkent Eğitim Kampüsü Milli Eğitim Bakanlığı müfredatıyla, Uluslararası Bakalorya Programını ve Reggio Emilia yaklaşımını bütünleştirmektedir. Böylece Işıkkent Anaokulu’nda, İzmir’deki diğer anaokullarından farklı bir şekilde öğrencileri araştırmaya, sorgulamaya yönelten; farklı perspektiflerle hayata bakmayı öğreten ve yaşayarak öğrenen nesiller yaratan bir program uygulanmaktadır. izmir anaokulu

Anaokulu sınıflarının özellikleri nelerdir?

Işıkkent Eğitim Kampüsü’nde bulunan anaokulları Reggio Emilia üslubuyla tasarlanmıştır. Kendisine özgü çok sayıda avantajları bulunan bu mimari anlayış sayesinde sınıfların aydınlatmasına büyük önem verilmektedir. Aydınlatma sırasında hem güneş ışığının kendisinden faydalanılmakta hem de eğitimi kolaylaştıracak ışık ekipmanlarından yararlanılmaktadır. Böylece geniş ve ferah sınıflarda çocukların eğitim ve oyun alanlarının işlevselliği arttırılmaktadır. Sınıfların tavanları yüksek olarak tasarlanmıştır. Bu da öğrencilerin daha rahat eğitim görmelerini sağlamaktadır. Ayrıca sınıfların üç tarafı bahçe ile çevrilmiş durumdadır. Okuldaki geniş bahçe alanı öğrencilerin doğaya bir adım daha yakın olmasını sağlar. Bütün bu avantajlarıyla Işıkkent Eğitim Kampüsü’nün anaokulları denildiğinde akla ilk gelen eğitim kurumlarının başında gelmektedir. izmir anaokulu

Anaokullarında çift dilli eğitim mümkün müdür?

izmir anaokulu denildiğinde velilerin en fazla dikkat ettiği konuların başında dil eğitimi gelmektedir. Erken yaşlarda dil öğrenimi oldukça kolaydır. Anne babası farklı milletlerden olan çocuklara bakıldığında üç dört yaşına gelmiş bir çocuğun hem annesinin hem de babasının ana dilini konuşabildiği görülecektir. Bu aslında, dil eğitimi için erken yaşın ideal olduğunun bir göstergesidir. 3 yaşında anaokuluna başlayan bir çocuk iyi bir dil eğitimi sayesinde, hayatının geri kalanında kendisinde fark yaratacak olan ikinci hatta üçüncü dil kazanımını kolayca elde edebilmektedir.

Bilingual Collaborative Teaching adı verilen ve genellikle BCT kısaltmasıyla bilinen eğitim metodunda çift dilli eğitim verilmektedir. Çocuklara verilecek basit dil eğitimleri BCT’nin uygulandığı anlamına gelmemektedir. Bu tekniğin kendisine özgü özellikleri ve eğitmenlerin programları bulunmaktadır. Bu nedenle erken yaşta dil eğitimine önem veren İzmirlilerin BCT uygulanan eğitim kurumlarını tercih etmeleri gerekmektedir.

Anaokulunda proje tabanlı eğitim mümkün müdür?

İzmir Işıkkent Eğitim Kampüsü’nde anaokulu eğitimi alan çocuklar Piazza adı verilen mini bir atölyeye sahip olacaktır. Bu atölye bütün bir yıl içerisinde geri dönüşüm veya doğal materyallerle ve kaynaklarla dolmaktadır. Bu materyaller ve kaynaklara öğrenciler kolaylıkla ulaşabilmekte ve öğrenciler projenin merkezinde kolaylıkla görev sahibi olabilmektedir. Uygulanan projede eğitmenin görevi rehberlik etmek, öğrenciye sorgulama yeteneği kazandırarak, proje için onlara gerekli ipuçlarını vermektir. Bunun ardından çocuklar proje uygulamasına başlamaktadırlar. Yapılan projelerin belki de en önemli özelliği çocukların projeyi kendi merakları, heyecanları ve istekleriyle şekillendirmeleridir. Böyle olduğu için yapılan projelere çocukların bağlanmaları ve başarılı bir proje ortaya koymaları mümkün olmaktadır. izmir anaokulu

Oyun odaları ne işe yarar?

İzmir anaokullarında bulunan oyun odaları sınıflarla birbirini tamamlar niteliktedir. Küçük yaştaki çocuklar sınıflarda edindikleri bilgileri, oyun odasına geçtiklerinde hayal dünyalarını kullanarak uygulama imkânına sahip olmaktadır. Sınıf ortamlarındaki sosyalleşme imkânı, oyun odalarında daha da artmaktadır. Oyun odalarında bulunan oyuncakların çocukların pedagojik gelişimine uygun olması ve verilen eğitimi tamamlayıcı özelliklere sahip olması şarttır. İzmir anaokullarının çoğunda sınıf ve oyun odaları bulunur. Işıkkent Eğitim Kampüsü’nün farkı ise, bu iki alana bir atölye niteliğindeki Piazza’nın eklenmiş olmasıdır. Böylece anaokuluna başlayan çocuk eğitim, oyun ve proje üçgeninde başarılı bir hayata ilk adımını atmaktadır.

Kesintisiz ve bütünsel eğitim nedir?

İzmir anaokulu eğitiminde öğretmen ve öğrenci arasında iletişim son derece önemlidir. Aslında öğrencinin eğitimi evinde başlamaktadır. Öğrenci sözlü iletişim kanalları vasıtasıyla eğitim hayatına adımını atar. Ebeveynler bu sürecin içinde aktif olarak yer aldığı gibi, çocuğun kendi başına ve çevresel iletişim kanallarında bilgi edinimi de mümkündür. Anaokulları tam bu noktada sözlü iletişim kanallarının doğru bir şekilde kullanılması açısından önem kazanır. Verilen eğitim sadece anaokulu sınıfını, proje ve oyun odalarını kapsamaz. İzmir Anaokulu Bu eğitim evdeki eğitimle de bütünleşik bir şekilde devam eder. Bunun en temel dayanağı ise başta söylediğimiz gibi öğrencilerle eğitmenler arasında kurulacak güçlü bağdır. Eğitmenler sadece öğrencilerle güçlü bağ kurmakla kalmaz, aynı zamanda velilerle de iletişim ağını geliştirirler. Böylece okulda verilen eğitimin kesintisiz ve bütünsel olması çok daha kolay hale gelmektedir.